Om våra mönster
De flesta av våra mönster är gamla handvävsmönster med lång tradition. Flera av dem återfinns i flera hundra år gamla handvävsböcker. Dessa mönster kan inte vävas med samma teknik och material i moderna maskiner, utan kan bara återskapas fullt ut i traditionella skyttelvävstolar. Vi är ensamma i Sverige om att väva daldräll på det här sättet – exakt enligt det handvävda originalet. Det är ett stycke textilhistoria vi är stolta över att hålla levande.
Dräll är en vävteknik som ger ett karakteristiskt rutmönster. Ett äldre namn för tekniken är krus. Den vävs i tuskaft, ett av de äldsta bindningssätten vi känner till. Tillsammans med kypert och satin räknas det till vävkonstens tre grundbindningar. Tekniken ger en tät och mycket slitstark väv.
Daldräll är en förenklad dräll som vävts i hela Europa sedan 1600-talet, kanske ännu längre. Vi vet inte säkert hur tekniken har fått sitt svenska namn, men möjligen på grund av att den varit särskilt förekommande i dalasocknar som Leksand och Gagnef. Historiskt har daldräll använts till hemtextilier som dukar, draperier och överkast, men är också vanligt förekommande i folkdräkter från de här trakterna. Den slittåliga kombinationen av bomull och lin användes även till arbetskläder för 1800-talets bönder ute på åkrarna, och uppskattades för dess svalkande och fuktabsorberande egenskaper.