Svenskt hantverk - Fri frakt över 995 SEK
USA (USD) Ändra
INSJÖN HEM > Skötselråd

Tvätt- och skötselråd

Textilier i lin och bomull bör tvättas i 60° C, men tål även temperaturer mellan 85-90° vid behov. Ull ska däremot handtvättas i 30° C. Centrifugera lagom, inte till helt torrt, och sträck i vått tillstånd. Om du tvättar för kallt, t.ex. för hand, kan rött på vitt falla ut och göra tyget flammigt. Det brukar ordna sig om du tvättar tyget hett i maskin en omgång, minst 60° C. Torktumling och kemtvätt rekommenderas ej. Våra dukar krymper ca 5 % på bredden och 7 % på längden efter tvätt. Tänk därför på att räkna med en krympmån.

Tvättmedel

Vi rekommenderar kulörtvättmedel till alla våra textilier. Röda och svarta textilier kan läggas i ättiksvatten (1 del ättika och 10 delar vatten) innan första tvätten för att förhindra blödning och för tidig urtvättning. För att binda färgen i röda textilier kan du även hälla en skvätt ättika i sköljmedelsfacket.

Handdukar

Handdukar bör tvättas 1–2 gånger innan användning. Linet är fett efter spinningen och behöver sköljas ordentligt för att kunna dra åt sig vatten.

Blötläggning

Nya dukar bör blötläggas i ljummet vatten 20–30 minuter innan tvätt. Då undviker du att linets fibrer bryts i tvätten och skapar veck. Tänk på att inte använda för varmt vatten, särskilt de första gångerna, så att de inte fäller.

Mangling och strykning

För att få linnet slätt och blankt kan det manglas eller ångstrykas på hög temperatur. Bäst resultat vid mangling och strykning får du om du dagen innan sprejar väven med vatten, rullar ihop och förvarar kallt i en påse över natten så att fukten sprider sig ordentligt genom tyget.

Förvaring

Löpare och långa dukar bör förvaras hoprullade när de inte används för att undvika veck. Se till att förvara dem på en mörk plats så bevaras färgen bättre.

Fläckborttagning

Rödvin - Använd kolsyrat vatten eller vitt vin som neutraliserar. Har du ont om tid kan du salta på fläcken. En ingrodd rödvinsfläck löses upp av ättika och stora mängder salt.

Kaffe - Använd kallt vatten till en färsk fläck. En envis fläck kan blötläggas i kallt vatten och lite ättika.

Choklad och kakao - Tvätta med kallt vatten eller gnid in med mjölk. Tvål och vatten gör att fläcken sätter sig ännu hårdare.

Fruktfläckar - Badda fläcken med 1 tesked citronsyra blandat med i 1 liter vatten. Tänk dock på att lösningen kan bleka färgade textilier.

Bärfläckar - Intorkade bärfläckar kan läggas i blöt i filmjölk över natten. Rengör sedan med hett vatten och pressad citron. Du kan också koka upp mjölk och låta den fläckade delen ligga i kastrullen i cirka 10 minuter.

Stearin - Lägg i frysen och bryt sedan bort så mycket som möjligt. Lägg hushållspapper på fram- och baksidan och stryk ovanpå så att stearinet smälter in i pappret. Byt papper några gånger. Behandla slutligen fettfläcken med ett enzymfritt tvättmedel.

Standardvy | Byt till Mobil vy